Termeni si conditii

Bine te-am gasit! Iti multumim ca ne citesti.  Am actualizat Termenii si Conditiile  site-ului.
Te rugam sa parcurgi prevederile legate de modul incare functioneaza site-ul si felul in care avem grija ca toate datele sa fie in siguranta, si sa bifezi acceptarea lor.

HEPATITA A - Stop Hepatita
HEPATITA A 2017-07-21T13:02:18+00:00

Tratamentul hepatitei virale A

AFLĂ MAI MULT

Când trebuie să vă adresați medicului?

Adresați-vă medicului dacă apar: greață și vărsături care nu se ameliorează dupa 1-2 zile, piele sau ochi îngălbeniți, urină închisă la culoare, durere abdominală. De asemenea, dacă aveți simptome și știți că este posibil să fi fost expus la contactul cu o persoană infectată cu hepatită sau dacă ați avut contact apropiat cu o persoană infectată.

Diagnostic

Medicul vă va pune întrebări cu privire la simptome și la posibila expunere la hepatită și va face analize de sânge pentru a determina cum funcționează ficatul dvs. (transaminaze, fosfataza alcalină, bilirubină) și dacă ați fost expus/expusă recent la hepatita virală A. Veți fi probabil testat/testată și pentru hepatitele virale B și C (simptomele acestor tipuri de hepatite fiind similare).

Testul de identificare a virusului hepatitic A se efectuează din sânge pentru identificarea unor proteine numite anticorpi pe care organismul le produce ca răspuns imunitar la virusul care determină hepatita virală A (anticorpi anti-VHA sau Ac anti-VHA). Aceste proteine sunt prezente în sângele persoanelor care au sau au avut în trecut hepatită virală A. Identificarea tipului de virus hepatitic infectant este deosebit de importantă pentru a preveni răspândirea acestuia și pentru începerea tratamentului adecvat.

Testul de identificare a virusului hepatitic A poate identifica două tipuri de anticorpi în funcție de momentul în care este efectuat față de debutul bolii.

Dacă testul detectează prezența Ac anti-HVA de tip IgM înseamnă că infecția cu VHA este recentă, acești anticorpi putând fi detectați cel mai devreme la 2 săptămâni după infectare cu VHA și dispar din sânge după 3 – 12 luni după infectare cu VHA.

Dacă testul detectează prezența Ac anti-HVA de tip IgG înseamnă că infecția este veche sau ați avut în trecut hepatită virală A. Ac anti-HVA de tip IgG apar în sânge la 8 -12 săptămâni după momentul infectării cu VHA și rămân prezenți în sânge tot restul vieții, protejând împotriva infectărilor ulterioare cu VHA. De asemenea, la persoanele care au fost vaccinate Ac anti-HVA de tip IgG.

De ce este efectuat testul pentru virusul hepatitic A?

Testul de identificare a virusului hepatitic A este efectuat pentru:

 • Identificarea tipului de virus care a determinat infectarea ficatului.
 • Trierea anumitor persoane (cum sunt medicii, dentiștii și asistentele medicale) care sunt în categoria de risc crescut de a se infecta cu virus hepatitic A cât și de a-l transmite mai departe.
 • Trierea potențialilor donatori de sânge sau de organe pentru a preveni transmiterea hepatitei virale A
 • Determinarea succesului vaccinării unei persoane cu vaccin împotriva virusului hepatitic A.
 • Identificarea virusului hepatitic A la persoane cu valori anormale ale testelor hepatice.

Cum trebuie să vă pregatiți pentru testul de identificare a virusului hepatitic A?

Nu trebuie să faceți nimic special înainte de acest test. Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice neclarități pe care le puteți avea în legatură cu efectuarea acestui test.

Cum se efectuează testul de identificare a virusului hepatitic A?

Pentru a recolta o cantitate mică de sânge asistenta medicală de laborator va parcurge următorii pași:

 • Vă va înfășura în jurul brațului, în partea sa superioară, o bandă elastică pentru a opri curgerea sângelui. Aceasta va face ca venele de sub banda elastică aplicată să se umfle pentru a facilita introducerea acului prin care se recoltează sânge.
 • Va curăța locul în care va înfige acul cu un tampon de vată îmbibat în alcool medicinal
 • Va introduce acul de recoltare în venă.
 • Va atașa la ac o eprubetă în care va aduna sângele.
 • Vă va desface banda elastică din jurul brațului, după recoltarea cantității necesare de sânge.
 • Va pune un tampon de vată peste locul unde este înfipt acul în același timp în care-l va scoate din venă.
 • Va presa locul unde ați fost înțepat/înțepată și apoi vă va pune un plasture peste acesta.

Ce simțiți în timpul efectuării testului?

Proba de sânge este recoltată dintr-o venă de la nivelul brațului dumneavoastră, în jurul căruia va fi înfășurată o bandă elastică. De aceea la locul înfășurării puteți simți că vă strânge. În momentul introducerii acului puteți sa nu simțiți nimic sau să simțiti o senzație ușoară de înțepătură sau ciupitură.

Ce riscuri sunt asociate acestui test?

Este foarte puțin probabil să apară probleme în timpul recoltării sângelui din venă. Puteți rămâne cu o mică vânătaie la locul de înțepătură. Puteți însă preveni acest lucru prin apăsarea locului de înțepătură timp de câteva minute. În cazuri rare, vena se poate inflama după recoltarea probei de sânge, această problemă purtând numele de flebită. Pentru a o trata acoperiți locul înțepăturii cu o compresă cu apă caldă de câteva ori pe zi.

Sângerearea prelungită din locul de înțepătură poate fi o problemă pentru persoanele care au tulburări de coagulare a sângelui. De asemenea, utilizarea unor medicamente cum ar fi aspirina sau medicamentele care prelungesc timpul de coagulare al sângelui poate să predispună la sângerare prelungită. Dacă suferiți de tulburări de coagulare a sângelui sau dacă luați medicamente care prelungesc timpul de coagulare al sângelui, trebuie să spuneți aceasta medicului dumneavoastră și asistentei de laborator înainte de efectuarea testului.

Ce rezultat poate avea testul?

Testul de identificare a infecției cu virusului hepatitei A caută să evidențieze proteinele (anticorpii) pe care organismul îi fabrică drept răspuns la virusul care determină hepatita virală A.

Rezultatul negativ al testului înseamnă că nu au putut fi detectați în sângele dumneavoastră anticorpi împotriva virusului hepatitic A. Rezultatul pozitiv înseamnă că au putut fi detectați în sângele dumneavoastră anticorpi împotriva virusului hepatitic A ca urmare a unei infecții recente sau în trecut cu virus hepatitic A, sau al vaccinării împotriva virusului hepatitic A. Există însă și o a treia variantă de rezultat, numită rezultat fals-negativ, în cazul în care testul a fost efectuat prea devreme iar organismul nu a apucat să fabrice anticorpi împotriva virusului hepatitic A deja infectant.

Tratament Hepatita A

Nu există tratament specific pentru a vindeca hepatita virală A. Majoritatea persoanelor nu au nevoie de tratament, exceptând tratamentul de ameliorare a simptomelor. Dacă ați fost expus la contactul cu o persoană infectată, există un tratament care să vă impiedice să deveniți infectat, cu imunoglobulină, care este cel mai eficient în primele 2 săptămâni de la expunere.

Auto-îngrijirea la domiciliu

Medicul vă va recomanda odihnă la domiciliu pe perioada manifestării simptomelor. Beți multă apă pentru a preveni deshidratarea. Evitați medicamentele și substanțele care pot afecta ficatul, precum algocalminul, băuturile alcoolice, care pot agrava efectele virusului asupra ficatului și evitați efortul fizic prelungit. Anunțați medicul dacă simptomele se agravează sau dacă apar simptome noi.