Termeni si conditii

Bine te-am gasit! Iti multumim ca ne citesti.  Am actualizat Termenii si Conditiile  site-ului.
Te rugam sa parcurgi prevederile legate de modul incare functioneaza site-ul si felul in care avem grija ca toate datele sa fie in siguranta, si sa bifezi acceptarea lor.

HEPATITA B - Stop Hepatita
HEPATITA B 2017-09-25T12:04:38+00:00

Hepatita B

Hepatita virală B este o infecție a ficatului ce poate duce la boli grave și este cauzată de un virus de tip ADN (VHB), care este transmis prin sânge, produse derivate din sânge sau alte fluide corporale care provin de la persoane infectate.

TESTEAZĂ-TE

Ce este Hepatita B?

Hepatita B este o boală provocată de infecția ficatului cu virusul hepatitic B (VHB). Infecția cu virusul B poate fi acută sau cronică. În 95% din cazurile cu hepatită acută, sistemul imunitar al organismului uman este capabil să elimine virusul din organism și să se vindece complet în câteva luni. Însă atunci când sistemul imunitar nu poate lupta împotriva virusului, boala devina cronică și persistă toată viața cu riscul de a dezvolta alte boli grave cum ar fi: insuficiența hepatică, ciroza hepatică sau chiar cancerul hepatic.

Infecția acută cu virus hepatitic B

În faza acută inflamația ficatului evoluează rapid și durează o perioadă scurtă de timp, de cele mai multe ori apărând o vindecare totală în câteva luni. În aproximativ 6 luni o mare parte dintre cei infectați cu virusul hepatitic B se vindecă, iar sistemul imunitar dezvoltă anticorpi care îi vor proteja de o nouă infectare cu VHB pentru tot restul vieții. Doar o mică parte din cei afectați (în special persoane în vârstă) pot prezenta simptome care să mai persiste în timp și după vindecare câteva luni sau, în unele cazuri, câțiva ani.

Infecția cronică cu virus hepatitic B

În faza cronică, inflamația ficatului se permanentizează (cronicizează) și netratată evoluează către insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. Cu cât cantitatea de VHB din organism este mai mare, cu atât riscul de evoluție către ciroză hepatică sau cancer hepatic este mai mare, iar procentul celor care vor deceda de ciroză hepatică sau cancer hepatic în acest caz este cuprins între 15 – 20%. Riscul de cronicizare a infecției depinde în mare măsură și de vârsta la care a fost contactată infecția. Cel mai mare risc de cronicizare îl prezintă nou-născuții infectați la naștere și copiii cu vârste de până la 5 ani.

Riscul mai mare de evoluție către ciroză hepatică îl au pacienții care poartă un anumit tip de antigen VHB, cu vârste mai mari de 40 ani și care au valori foarte mari ale testelor enzimelor hepatice. Riscul mai mare de evoluție către cancer hepatic îl au pacienții de sex masculin, cu vârste de peste 40 ani, care au avut în familie cazuri de cancer hepatic, care suferă deja de ciroză hepatică și care sunt de asemenea infectați și cu virusul hepatitic C.

Perioada de incubație a virusului hepatitic B

Virusul hepatitic B are o perioadă de incubație de 45 – 160 de zile, iar de obicei simptomele apar între 30 și 180 de zile de la incubarea virusului în organism, însă jumătate din persoanele infectate cu acest virus nu prezintă niciun simptom.

Simptomele infectării cu virusul hepatitic B

În fază acută, hepatita virală B generează simptome ușoare iar de cele mai multe ori nu generează niciun simptom, fiind catalogată drept o boală “tăcută”, afectarea ficatului putând fi evidențiață accidental în urma efectuării unor teste funcționale hepatice de rutină din sânge. Cu toate acestea unele persoane infectate prezintă simptome similare cu cele ale gripei:

Slăbiciune fizică exagerată

Febră ușoară

Cefalee

Lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături

Disconfort constant în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste

Diaree sau constipație

Dureri musculare sau articulare

Erupții pe piele

Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)

Acesta este semnul afectării importante a ficatului, care apare, de obicei, după ce unele din simptomele anterioare au început să se amelioreze.