Termeni si conditii

Bine te-am gasit! Iti multumim ca ne citesti.  Am actualizat Termenii si Conditiile  site-ului.
Te rugam sa parcurgi prevederile legate de modul incare functioneaza site-ul si felul in care avem grija ca toate datele sa fie in siguranta, si sa bifezi acceptarea lor.

HEPATITA A - Stop Hepatita
HEPATITA A 2018-03-22T10:47:32+00:00

Hepatita A

Hepatita virală A se transmite în general prin contact între persoane și prin alimente și apă contaminată cu materii fecale care conțin virusul hepatitic A. Spre deosebire de celelalte tipuri de hepatită virală nu determină infecții cronice, ci doar infecții acute.

Ce este Hepatita A?

Hepatita virală A este o boală contagioasă determinată  de infectarea cu virusul hepatitic A. Virusul hepatitic A este doar unul dintre cele 5 tipuri de virusuri hepatitice responsabile de apariția hepatitelor virale, acesta fiind singurul virus hepatitic care nu determină boală cronică. În cazul hepatitei virale A ficatul se inflamează însă, în majoritatea cazurilor, se vindecă complet fără a fi afectat pe termen lung. Dacă o persoană este expusă la virusul hepatitic A, aceasta dezvoltă imunitate pe termen lung și nu mai poate contacta boala a doua oară.

Hepatita A se transmite atunci când o persoană vine în contact și/sau consumă alimente și/sau apă/gheață contaminate cu virusul hepatitic A, de obicei în condiții de igienă inadecvată.

Una din trei persoane prezintă deja anticorpi împotriva virusului hepatitic A întrucât au fost expuse la virus, dar nu au dezvoltat simptome.

Dacă o persoană sănătoasă a fost expusă la contactul cu o persoană infectată, există un tratament pentru Hepatita A care să o împiedice să devină infectată, eficacitatea maximă a acestui tratament fiind observată în primele două săptămâni după contactul presupus infectant.

După ce o persoană se infectează cu virusul hepatitic A, poate să dureze 2 până la 4 sau chiar 7 săptămâni până să apară semnele sau simptomele bolii. Acestea pot să difere în funcție de vârsta persoanei infectate. Unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente, acestea numindu-se asimptomatice. De multe ori însă persoanele infectate se simt și arată bolnave. Majoritatea acestora vor avea nevoie de spitalizare.

In primul stadiu al hepatitei virale A semnele și simptomele sunt nespecifice, de multe ori fiind similare celor determinate de gripă. Acestea includ:

De asemenea, copiii care suferă de hepatită virală A pot să prezinte:

Persoanele cu vârste de peste 50 ani și, mai ales, cele care suferă deja de boli hepatice cronice pot să prezinte o formă mai gravă de hepatită virală A numită hepatită virală A fulminantă cu semne și simptome care includ:

Durata de prezență a simptomelor variază, de asemenea, de la o persoană la alta. Acestea pot varia ca intensitate de la ușoare la severe. De regulă, formele ușoare de hepatită virală A durează între 1 – 2 săptămâni. Majoritatea pacienților se simt mult mai bine în decurs de 3 săptămâni. Copii mici care prezintă simptome se simt mai bine în decurs de 2 luni. Formele severe de infecție pot să ridice probleme de sănătate timp de câteva luni, perioadă în care poate fi necesară spitalizarea. De asemenea, la unii pacienți simptomele pot să dureze mai mult de 3 luni sau să prezinte simptome de re-acutizare timp de 3 până la 9 luni.

Virusul hepatitic A se transmite prin:

Transmiterea virusului hepatitic A

Virusul hepatitic A se găsește în materiile fecale ale unei persoane infectate, virusul transmițându-se prin contactul cu acestea sau cu obiecte deja contaminate și trecând apoi cu ușurință în mâncare și apă, apoi prin consumare, în organismul uman.

Cele mai frecvente căi de transmitere a virusului hepatitic A sunt:

  • Ingerarea alimentelor și a apei după ce au fost contaminate
  • Nespălarea mâinilor după folosirea toaletei
  • Folosirea tacâmurilor care au fost folosite de o persoană deja infectată cu virusul hepatic A
  • Practici sexuale cu risc crescut de transmitere fecal-orală

Grupurile ce prezintă un risc ridicat de contactare a virusului hepatitic A sunt:

  • Persoanele care trăiesc în condiții insalubre
  • Copiii care frecventează creșe, grădinițe sau școli sau adulții care lucrează în aceste instituții
  • Cei care vizitează țări cu prevalență ridicată a hepatitei virale A
  • Persoanele care trăiesc sau întrețin relații sexuale cu persoane infectate cu virusul hepatitic A

Situații ce favorizează transmiterea virusului:

Dezastrele naturale, precum inundațiile, atunci când apa potabilă se poate contamina ușor cu virusul hepatitic A